Wanneer draagt het Nederlands Elftal welk trainingsjack?

Wanneer draagt het Nederlands Elftal welk trainingsjack?

Dat is een goede vraag en met Euro 2021 in het vooruitzicht is dat een mooie vraag om te beantwoorden. De officiële Nederlands Elftal collectie van Nike bevat namelijk verschillende trainingsjacks, die op verschillende momenten gedragen worden. Ook de nieuwste Nederlands Elftal Nike collectie bevat weer verschillende trainingsjacks. In dit blog bespreken we hoe het Nederlands Elftal trainingsjack eruit ziet, wanneer het gedragen wordt en met welke technologieën Nike het jack heeft uitgerust. Voor de duidelijkheid, dit betreffen allemaal trainingsjacks van Nike. Het Amerikaanse sportmerk is sinds 1996 kledingsponsor van Oranje en alle andere vertegenwoordigende elftallen. Nike en de KNVB hebben nog een contract tot 2026, wat betekent dat we het vlaggenschip in ieder geval tot en met het WK van 2026 in trainingsjacks van Nike zien.

Wil je direct een Nederlands Elftal trainingsjack kopen? Check dan het beschikbare aanbod Nederlands Elftal trainingsjacks!

Het Nederlands Elftal anthem trainingsjack | Speciaal voor het Wilhelmus

Het meest bekende trainingsjack is het jack waarin we de spelers van het Nederlands Elftal altijd zien, terwijl zij het Wilhelmus meezingen. Dit jack wordt uitgedaan net voordat de wedstrijden beginnen. Het jack wordt aangedaan nadat de spelers zich omgekleed hebben voor de wedstrijd, door de spelerstunnel gaan en het veld betreden. Soms wordt dit trainingsjack ook gedragen wanneer de spelers na afloop van de interlands van Oranje interviews geven. Dit jack wordt door Nike heel toepasselijk het anthem trainingsjack genoemd en het woord ‘’anthem’’ verwijst in dit geval naar het volkslied. Hoewel dit jack door de selectie maar een aantal minuten gedragen wordt, is dit jack het meest zichtbaar op tv. Van dit trainingsjack zijn dit seizoen ook weer twee verschillende versies. De kleuren van deze trainingsjacks corresponderen met de kleuren van de twee voetbalshirts van het Nederlands Elftal. Dit jaar heeft het Nederlands Elftal zowel een oranje als een zwart trainingsjack. Het oranje jack wordt gedragen in de voorbereiding op de thuiswedstrijden en het zwarte jack wordt gedragen in aanloop naar de uitwedstrijden. Beide Nederlands Elftal anthem trainingsjacks hebben dezelfde kenmerken qua design. Deze jacks bevatten een hoge hals met een doorlopende rits. Verder hebben deze jacks ter hoogte van het midden een speciale band met daarin een print van diagonale lijnen en geometrische vormen. Deze vormen zijn geïnspireerd door de print op het nieuwe Nederlands Eftal voetbalshirt 2020-2021. Op het thuistenue vormt deze print de kop van een leeuw, verwijzend naar de bijnaam van het vlaggenschip en natuurlijk ook naar het logo van de KNVB. Op de borst van deze twee jacks staan de logo’s van de KNVB en Nike. De raglanmouwen en de tailleband aan de onderkant zorgen voor de perfecte pasvorm van dit trainingsjack. Er bestaan voor volwassenen twee versies van deze anthem jacks. Nike heeft van dit jack namelijk ook een zogenaamde Strike versie gelanceerd voor volwassenen. De strike versie is de versie die de spelers ook echt dragen. Het verschil met de goedkopere jacks is dat de Strike versie is uitgerust met de Vaporknit technologie. Deze technologie zorgt voor een nog strakkere fit, een nog lichter gevoel, een nog beter ventilerend vermogen en last but not least plakt deze ook nog minder. Wat zijn de prijzen van dit trainingsjack in de winkel? De versie van de trainingsjacks in de winkel zijn voor kinderen € 69,95 en voor volwassenen € 84,95. De Strike versie van het jack vindt je vooral online en is maar beperkt beschikbaar en dus alleen voor volwassenen. Dit jack heeft een prijs van € 119,95.

Nederlands Elftal anthem trainingsjack 2020-2021 - Oranje

Het Nederlands Elftal presentatiejack | Voor het reizen en in het hotel

Dat was al een heel verhaal over het trainingsjack dat Oranje maar een aantal minuten draagt, volgt er nog meer? Ja, genoeg zelfs! Een ander trainingsjack draagt Oranje namelijk veel vaker. Echter, omdat we deze niet vaak op tv zien, zien we dit trainingsjack wat minder. We hebben het hier over het jack van het Nederlands Elftal presentatiepak. Wat is het presentatiepak dan? In de volksmond wordt dit trainingspak ook wel het hotelpak genoemd. De reden hiervan is dat de spelers van het Nederlands Elftal dit pak vooral dragen wanneer de spelers in het hotel zijn of tijdens het reizen naar de wedstrijden. Het presentatiejack is dus onderdeel van het presentatiepak. Helaas is dit jack vaak niet los beschikbaar en kun je deze alleen bestellen als onderdeel van het gehele pak, dus inclusief een trainingsbroek. Ook hiervan bestaan weer twee verschillende versies, echter om een andere reden dan het anthem trainingsjack. Er moet namelijk ook verschil zijn in het pak dat door de staf gedragen wordt en het pak dat de spelers dragen. Ook dit jaar is die er! De staf draagt namelijk een blauw presentatiejack met zwarte details en de spelers dragen een zwart presentatiejack met blauwe accenten. Ook dit jack heeft een standaard template. De jacks bevatten een diagonale band over de mouwen, waarin de letters van de KNVB zijn verwerkt. Verder hebben deze jacks dezelfde kenmerken als het anthem jack. De Nederlands Elftal presentatiejacks bevatten een hoge hals met doorlopende rits, op de borst staan de logo’s van de KNVB en Nike in contrasterende kleuren van het jack en deze trainingsjacks zijn ook uitgerust met zakken. Nike heeft deze jacks ook voorzien van de zogenaamde Dri Fit technologie. Dit is een prestatiebevorderende technologie, welke zorgt voor de juiste ventilatie en afvoer van vocht en zweet. Om die reden kun je ook makkelijk in dit pak sporten of trainen. Het presentatiejack kun je dus alleen bestellen als onderdeel van het presentatiepak. Voor kinderen heeft dit trainingspak een prijs van € 99,95 en voor volwassenen is dit pak € 119,95.

Het Nederlands Elftal Nike tech fleece vest en joggingspak | Perfect om in te chillen

We zijn er nog steeds niet ;)! Voor het eerste bevat de KNVB x Nike lijn een zogenaamd Nike tech fleece trainingspak, of eigenlijk een joggingspak. Van dit pak is het altijd maar de vraag of dit ook echt door de spelers gedragen wordt. We hopen voor hun (en ook een beetje voor ons) van wel. Het Nike tech fleece pak is namelijk een perfect pak om lekker in te chillen, dus ook voor de spelers van Oranje. Dit pak bevat een tech fleece joggingsbroek en een jack, of eigenlijk een vest met een capuchon. Voordat we naar het design kijken, vertellen we eerst even, waarom het zo’n chill pak of vest is.  Het Nike tech fleece materiaal is, zoals het woord al zegt, een speciaal fleece materiaal. Kenmerkend aan deze combinatie van polyester en katoen, is dat het lekker zacht aanvoelt en je warm houdt. Bovendien sluit het nog naadloos aan op het lichaam. Het allereerst Nederlands Elftal tech fleece vest is dit jaar geheel zwart met oranje accenten in de swoosh en het KNVB logo. De capuchon geeft het jack een modieus design en verder is natuurlijk de v-baan op de borst kenmerkend voor deze jacks. Daar vertellen we straks meer over. Voor kinderen is dit vest € 99,95 en voor volwassenen € 119,95.

Het Nederlands Elftal windjack | Heritage en mode

Met de zojuist besproken v-baan op de borst hebben we direct een mooi bruggetje naar de windrunner van het Nederlands Elftal. We willen allereerst teleurstellingen rondom dit jack voorkomen. Laten we dan maar eerst benadrukken dat het windjack hoe dan ook niet door de spelers gedragen wordt. Tot zover het slechte nieuws met betrekking tot dit trainingsjack, we hebben ook goed nieuws. Het windjack is namelijk ook één van de pareltjes van de Nederlands Elftal Nike collectie. Dit kunnen we niet los zien van het feit dat de windrunner een speciaal plekje heeft in de historie van Nike. Voor wie daar nog niet bekend mee was, tot 1978 was Nike alleen gespecialiseerd in de productie van schoenen en sneakers. Vanaf dat jaar veranderde dat en ging het Amerikaanse sportmerk zich ook richten op kleding. En jawel, het eerste kledingstuk dat ooit door Nike geproduceerd werd, is de windrunner. Voor iedere club en land waarvan Nike kledingsponsor is, produceert het merk dan ook ieder seizoen een windjack als verwijzing naar de heritage van het merk. Sinds 1978 hebben deze windjacks ook de chevron of v-baan op de jacks, zo ook de Nederlands Elftal windrunners. Dit jack heeft drie verschillende kleuren. De onderkant van het jack is donker grijs en de bovenkant is wit. Beide delen worden gescheiden door de chevron. Ook op het jack mogen de oranje accenten niet ontbreken. Het jack is uitgerust met een oranje rits en een oranje binnenvoering. De jacks bevatten dit jaar een zwarte swoosh en oranje KNVB logo op een wit schild. Het jack is  natuurlijk bedoeld om wind en regen af te stoten en om die reden is het uitgerust met een speciaal laagje van ripstopmateriaal. De windrunner is voor kinderen € 69,95 en voor volwassenen € 89,95.

Nederlands Elftal windrunner

Nederlands Elftal retro trainingsjacks | Nog meer heritage, maar niet van Nike

Nu komen we wel tot een einde. We willen een laatste categorie officiële Nederlands jacks niet onbesproken laten. Het gaat hier om de retro trainingsjacks van het Nederlands Elftal. Deze trainingsjacks zijn niet door Nike geproduceerd. De KNVB heeft sinds 2019 namelijk ook een partnership met COPA, welke bekend staat om haar uitgebreide retro collectie. Het merk is dan ook gespecialiseerd in de productie van retro voetbalshirts en jacks. Het Nederlandse retro merk heeft twee verschillende retro trainingsjacks van Oranje in het assortiment. Dit betreffen de iconische jacks van 1978 en 1983. Deze jacks zien er precies hetzelfde uit als in de jaren ’70 en ’80. Het trainingsjack van 1978 werd gedragen tijdens het WK van 1978, waarin Oranje tot de finale reikte. Het trainingsjack van 1983 is legendarisch, om dit jack werd gedragen door spelers die destijds als talent te boek stonden en het Nederlands Elftal naar EK’88 leidde. Dit jack werd onder andere gedragen door helden als Koeman, Gullit, Van Basten en Rijkaard. Het zou gaaf zijn als de spelers van Nederland deze jacks zouden dragen, maar dat is niet het geval. Hoogstens alleen in het vrije tijd, maar lijkt ons vrij sterk, omdat de spelers vaak dure contracten hebben met merken als Nike en adidas. Deze jacks zijn alleen voor volwassenen gelanceerd en hebben een prijs van € 79,95.

Tot zover het uitgebreide verhaal over het trainingsjack van het Nederlands Elftal. Je zou kunnen opmerken dat we vergeten het trainingsjack van het trainingspak zijn vergeten te bespreken. Dat is niet het geval. Het trainingspak waarin de spelers van Oranje trainen bestaat namelijk uit een training top (ook wel trainingstrui of training sweater genoemd) en een trainingsbroek!

Bestel je Nederlands Elftal trainingsjack altijd in onze SHOP!

Nederlands Elftal retro trainingsjack

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *